Bitcoin Nedir ve Nasıl Kazanılır? Avantajları - Dezavantajları Nedir?

Bitcoin (BTC)


Son dönemlerde oldukca mevzulaşan ve öteki hiçbir para birimlerine benzemeyen webin elektronik para birimi Bitcoin’leri detaylı olarak öğrenin.

Bazı ülkelerde artık yasal olarak olarak tanınmaya başlamış olan netin para birimi Bitcoin’ler için ATM’ler bile üretildi. Peki nedir bu Bitcoin? İyi mi kazanılır? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Biraz bunlara değinelim.

Bitcoin nedir?


Bitcoin (Sembol: ฿ Kısaltma: BTC); 3 Ocak 2009’da hayata geçen, herhangi bir merkez bankası veya resmi bir kuruluşa bağlı olmayan dijital para birimidir. Teknik tasarımı itibariyle toplamda en fazlaca 21 milyon tane üretilmektedir. Bitcoin’in kurucusunun kim olduğu ile alakalı uzun zamandır bilinen tek şey, kod adının Satoshi Nakamoto olduğuydu. Ancak daha sonrasında bu kod adlı bireyin George Washington Üniversitesi’nde vazife meydana getiren Nick Szabo isimli bir akademisyen olduğu ortaya çıkmıştır.

Bazı ülkelerde yasal olarak kabul edilen Bitcoin sistemi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler ise Bitcoin’in taşıdığı riskleri göz önünde bulundurarak bir para birimi olarak tanımayı reddetmişlerdir.

Şu an için daha çok bir yatırım aracı olarak görülen Bitcoinlerin yükseliş değerleri her geçen gün oldukça muazzam neticelar veriyor. 1 Ocak 2013 tarihinde 1 Bitcoin’in değeri 13.56 dolar iken bu rakam 1 Ocak 2014 tarihinde 806 dolar olmuştu. Bu da bize, 1 Bitcoin değerinin 1 yıl içinde %59.4‘lük bir artış yaşamış olduğunı gösteriyor. Aşağıdan ise Bitcoin’in kurulduğu günden Ocak 2014 evveliyatına kadar olan Bitcoin hacim ve değer grafiğini inceleyebilirsiniz.

Bitcoin Değer Grafiği: 2013-2014










Bitcoin nasıl çalışır?

E-posta sistemine benzer bir halde çalışan Bitcoin, yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work şeklinde teknolojiler kullanır. Bitcoinler, ödemeyi icra eden adresten alıcı adrese imzalanarak gönderilir. Her kullanıcı çok sayıda adrese sahip olabilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen bitcoinler birden fazla kere harcanamaz. Her bir işlem bir yada iki saat içinde, blok zincirini uzatmaya devam eden büyük işlem gücü tarafınca o anda kilitlenmiş olur. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır.

Bitcoin teknolojisinde kullanılan blok sisteminin amacı ise; tarih damgası vurulmuş bütün ödemelerin doğrulanarak aynı paranın iki kere harcanmasının önüne geçilmesini sağlamaktır.

Bitcoin nasıl kazanılır? Mevzusunda kendinizi ustalaşmış olarak görüyorsanız kendi Bitcoin’lerinizi toplayabilirsiniz. Bitcoin mining – Bitcoin madenciliği olarak adlandırılan bu işlem ile Bitcoin toplamak o yüzden oldukça zordur. Bitcoin madenciliği doğrusu; Bitcoin ağının işlemleri onaylaması amacıyla bilgisayarlara matematiksel işlemler yapmış oldurmak ve güvenliği artırmak anlamına gelir. Yaptıkları işin ödülü olarak Bitcoin madencileri de onayladıkları işlemlerin faturalarını ve yeni oluşturulan bitcoinleri toplayabilirler. Madencilik, ödüllerin ne kadar hesap yapıldığıyla doğru orantılı olduğu, özelleşmiş ve rekabetçi bir piyasadır.

Bitcoin madenciliğini tek başınıza yapmak isterseniz informasyon birikiminin yanı sıra çok iyi bir bilgisayar sistemine de haiz olmanız gerekiyor. Çünkü Bitcoin madenciliği, bilgisayarınıza ilişkin donanımlar ile yapılıyor. İlk olarak işlemci (CPU) ile meydana getirilen Bitcoin madenciliği artık yerini kendinden 50-100 kat daha hızlı çalışabilen ekran kartlarına (GPU) bırakmış durumda. Yani bu demek oluyor ki, bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliğindeki performansınız da o denli iyi olur. Ek olarak sadece madencilik için özel olarak tasarlanmış sistemleri de satın alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Eğer bu konuda usta değilseniz; o süre Bitcoin kazanmak için tek başınıza uğraşmanıza gerek yok. Bitcoin havuzlarına dahil olarak (mining pool), -bir nevi bilgisayarlarınızın güçlerini birleştirerek- daha basit algoritmalar ile uğraşmış olmuş olursunuz. Mining pool’ların sayısı oldukça fazladır ve her bir pool’un (havuzun) gelir dağıtım modeli farklıdır. Genel olarak bir bloktan elde edilmiş toplam gelir, havuza katılanlar arasında bir biçimüle bağlı olarak dağıtılır. Bu esnada belli bir yüzdeyi de pool operatörü alır.

Bitcoin kazanmanın bir diğer yolu da bitcoinleri gerçek para ile satın almaktır (bir nevi yatırım olarak da düşünülebilir).

Doğal olarak bütün bunlara başlamadan önce bitcoinlerin saklanacağı bir Bitcoin cüzdanı (Bitcoin Wallet) oluşturmak gerekiyor. (Bitcoin cüzdanı ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz)

Bitcoin’in Avantajları ve Dezavantajları

bitcoin amblembitcoin amblemEnflasyon riski düşük: Enflasyona sebebiyet veren etkilerden biri de tedavüldeki reel para arzlarındaki artıştır. Tedavüldeki para arzının artması doğru orantılı olarak enflasyonu da arttırır. Sadece bu sistem Bitcoin için geçerli değildir. Çünkü Bitcoin sistemi, sonu olan bir sistemdir. Teknik tasarımı itibariyle maksimum 21 milyon tane Bitcoin üretilebilir. Dolayısıyla Bitcoin’in enflasyon riski çok düşüktür.
Çökme riski düşük: gerçek para birimlerinin çöküşü, hükümetlere bağlı yaşanan hiperenflasyonlardan doğar. Bitcoin sistemi de herhangi bir hükümete bağlı olmadığı için, çökme riski oldukca düşüktür.
Güvenli, sıradan ve ucuz: Kredi kartı yada PayPal benzer biçimde ödeme sistemlerinin kullanıldığı klasik online işlemlerde satıcı tarafından bakılırsa; alıcının parasını geri talep etmesi durumunda 3. şahıs servislerini kullanmak gerekiyor. Bu aşamada güvenlik tehlikeye girebiyor ve olay kompleks bir hale dönüşebiliyor. Bitcoin’de ise geri talep etme benzer biçimde bir sistem olmadığı için bu biçim bir güvenlik sorunu da haliyle yaşanmıyor. Vakaya alıcı tarafından bakılırsa da; ödeme yapma ve hesaplar arası para transferi yapma benzer biçimde işlemler daha güvenli ve daha ucuz hale geliyor. Çünkü Bitcoin teknolojisi peer to peer (P2P) sistemiyle; doğrusu hiç bir aracı olmadan direkt olarak eşler-arası çalışıyor.
Taşıması rahat: Milyarlarca dolar değerindeki bitcoinlerinizi minik bir bellek kartında bile taşıyabilirsiniz. Bunu nakit para ile yada başka bir sistem ile yapmak olanaksız sanırım.
İzi sürülemez: Bitcoinlerin takip edilemiyor olmasının yada herhangi bir iz bırakmamasının avantajları olmasıyla birlikte dezavantajları da var muhakkak. Örneğin Bitcoin sisteminizdeki mali kaynağınızın ne kadar olduğu yada hesabınız hakkındaki diğer bilgiler, hükümetler de dahil olmak üzere aslakimse tarafından bilinemez ve takip edilemez. Dolayısıyla hükümetlerin mali kaynağınıza göz dikmesini (vergi) önlenmiş olursunuz.
Dezavantajları / Riskleri

Bitcoin Riskleri,


İzi sürülemez: Avantajlarından bahsettiğimiz Bitcoin’in bu özelliği pek tabi dezavantaja hatta tehlikeli durumlara da dönüşebilir. İzinin sürülemez olması, suçların rahat rahat işlenebilmesi anlamına geliyor. Uyuşturucu şeklinde yasal olmayan maddelerin satılması biçimı durumlar için oldukca uygun bir ortam hazırlıyor Bitcoin teknolojisi. Bazı hükümetlerin Bitcoin’i bir para birimi olarak kabul etmemelerinin en büyük sebebi ise budur.
Kaybetmesi basit: Kredi kartınızı kaybettiğinizde yada banka hesabınız başka birisi tarafından ele geçirildiğinde, bankanızı arayarak durumu anında kurtarabilirsiniz. Hatta yetmezse polisi bile devreye sokup kaybınızı giderebilirsiniz. Sadece Bitcoin için aynı şeyler geçerli değil. Bitcoin sisteminde; yitirdiğiz bitcoinleri, yada ele geçirilen Bitcoin cüzdanınızı geri almak için kullanabileceğiniz bir mekanizma yok. Bunun önüne geçebilmek için izleyebileceğiniz en iyi yöntem, Bitcoinlerinizi internet bağlantısı olmayan harddisklerde saklamak olacaktır.
Alıp satmak zor: Taşıdığı risklerden dolayı Bitcoinlerinizi bir ürün satın alır benzer biçimde alamıyorsunuz. Bitcoin satın almak veya bitcoinleriniz satmak için biroldukça servis bulunuyor ancak bunu gerçekleştirmek o kadar da kolay değil. Her geçen gün geliştirilmesine karşın (Bitcoin ATM’leri açılmaya başlandı), işler reel para birimlerinde olmasıyla birlikte rahat ilerlemiyor.
Hala çok yeni: Bitcoin sisteminin 2009 yılında kurulmuş olması; yani hala yeni bir teknoloji olması, yeni Bitcoin rakiplerini de bununla beraber getirebilir; hatta Bitcoin sisteminde büyük açıklıklar bulabilen yeni teknolojiler hala geliştirilebilir.
Harcama alanı darlığı: Ödeme sistemi olarak Bitcoin sisteminin de kullanıldığı çok fazla yer yok. Her ne kadar gelişim aşamasında olsa da, şu anda Bitcoin sahibi olmaktaki en büyük fakatç; yatırım.
Değişken: Bitcoin’in değer grafiğine bakmış olduğumızda herkesin aklından Bitcoin yatırımı yapmak geçebilir, ancak Bitcoin değeri nasıl hızla yükseldiyse düşme riski de o kadar fazla. Dolayısıyla yapılacak olan yatırımların dengeli ve düşünerek yapılması gerekmektedir.

Bitcoin Cüzdanı Nasıl Alınır?

Bitcoin alışverişi yapabilmeniz için bitcoin cüzdanına ihtiyacınız var. Cüzdan dediğimiz şey aslına bakarsak sadece size ait bir kod parçasıdır. Size biri bitcoin göndermek istediğinde bu adresi kullanır. Bitcoin clientini bilgisayarınıza indirip kendinize özel cüzdan adresinizi oluşturabilirsiniz. Fakat buna ihtiyacınız yok. Online olarak sizin cüzdanınızı tutan siteler var. Bunlardan biri Block Chain adlı site. Bu siteye aşağıdaki adresten kaydolabilirsiniz:

https://blockchain.Info/tr/wallet

Bedava bitcoin veren siteler, 


1. FreeBitco.in
Kayıt Adresi : FreeBitco.in Kayıt
Bu site tamamen şansa dayalı bir bitcoin kazanma hizmeti sunuyor. Çalışma mantığı çok sıradan. Siteye girip kendi cüzdanınızla kaydolduktan sonrasında resimde görülen numaraları yazıp Roll tuşuna basıyorsunuz. Size 0 ile 10000 arasında rastgele bir sayı üretiyor. Üretilen rastgele sayıya nazaran kazanacağınız bitcoin miktarı değişiyor. En kötü ihtimalle anında 0.00000267 bitcoin kazanıyorsunuz. Eğer aşırı şanslı olup 10000 sayısını tutturursanız anında 0.26707816 bitcoin kazanıyorsunuz. Oyunu saat başı bir kere oynayabiliyorsunuz. Kazandığınız bitcoinler her hafta pazartesi günü cüzdanınıza otomatik olarak yollanıyor. En sevmiş olduğim sitelerden birisi bu. Çok süre de kaybettirmiyor. Tek yapmanız ihtiyaç duyulan siteye girip saat başı roll tuşuna basmak. 

2. Bitcoin Zebra
Kayıt Adresi : BitcoinZebra Kayıt

3. QoinPro.com Beta
Kayıt Adresi : QoinPro.com Kayıt

4. LuckyCheckIn.com
Kayıt Adresi : LuckyCheckIn.com Kayıt

5. Bitcoinker.com
Kayıt Adresi : Bitcoinker.com Kayıt

6. Landofbitcoin.com
Kayıt adresi : Landofbitcoin.com Kayıt

7. Moonbit.co.in
Kayıt adresi : Moonbit.co.in Kayıt

8. BitBoy1
Kayıt adresi : BitBoy1 Giriş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder